Monday, 9 May 2011

BROWSER IMBA

Salam semua.. ari nie ada lah hari bersejarah dalam kamus hidop blog imba.. kenapa?? sbb post kali nie kami x kutuk sapa2 pown especially max 247 dan gula2.. LOLS..so ari nie aku nak share satu browser yg sngat IMBA.. Maxthon 3.0 so what so special about this browser?? baek aku guna mozilla.. x pown google chrome.. lagi famouss.. no.. no.. no.. for me this browser sngat best and dia telah memudah kan hidop semua rakya di dunia.. maybe aku out of date sbb baru tahu pasal software nie.. namun ada aku kesah? janji aku rsa software nie bagos and aku nak promote utk kebaikan kita bersama.. hahaha

so x maw cita panjang.. jom kita layan features software nie..

1. Mouse Gesture
      Normally kita akan bukak bnyk tab dalam satu window kan.. then sbb dah bnyk sngat open new tab, mesti korg penat kan utk tekan button for next tab ataw previous tab..So features nie sngat lah the best sbb lepas nie korg boleh scroll freely from one tab to another by 'hand gesturing'


so meh tengok demo..



 Pada awal nya ada dua open tab.. sekarang kita berada di homepage google..



 so mcm mana nak ke tab seterusnya? senang saja..
hold right click.. 
then buat garisan ke kanan mcm dalam gmbr kat atas..



now kita dah ada kat next page.. mudah kan?



Soalan seterusnya mcm mana nak ke tab yg asal?
senang sahaja..
hold right click..
then buat garisan ke kiri..



Now kita dah kembali ke page asal.. hanya dengan melukis garisan hijau kita boleh suka2 hati mak bapak tiri kita nak ke tab mana2 pown.. mudah2..





mouse gesture nie bukan saja utk tekan ker next tab..


malah ianya turut boleh digunakan utk fungsi2 laen
seperti refresh page, close current tab, close all tab
dan sebagainya..


for more detail leh usha image kat bawah..








2. Snapping tools
    Features nie terbaek utk kaki2  'Stalker' di luar sana.. with this tool korg bukan sahaja boleh stalk 
org, malah korg boleh direct copy whatever image yg terpampang di kaca desktop.. dah copy teros boleh save dimana2 file atau folder yg anda mahu.. walooooo... nie kes pirate kaw2 nie.. so dah copy tu pandai2 la bawak diri, kalo kene saman tanggung sendiri.. hahaha.


Anyway jom tengok demo lagi seket..



 First cari button Snap.. 
location--> sudut atas dan kanan sekali dalam browser window..



 Bila korg click button snap,a small rectangular box will appear..
 ( sory gmbr atas x berapa jelas)
korg boleh adjust size kotak tu utk fit size picture yg korg nak..
for example, aku nak amek tulisan blog imba kat atas..
lepas dah letak box tu kat gmbr yg kita nak, click enter..



tadaaaa~~ dah copy pown.. siap autosave lagi.. senang2..
senang nak stalk org lepas nie.. hahahahaha




3. Integrated Video Downloader
      Most of us download videos using Internet Download Manager(IDM) or other downloading software kan. tapi bagi yg x dapat nak guna software mcm aku(kantoi fake license) or malas nak install software this browser is ur ultimate solution because it comes along with build in video downloader.



Macam mana nak download video? senang jer...






For example korg suka video IMBA Budak China.. then
korg rasa nak save buat personal collection..


Just drag mouse cursor to the middle of the play button..
then a pop out bar will appear (see the red box)


Just click on the save button and its done..
U can always get what u want~~~ (^_^) 





4. Open New Tab
      To open new tab we normally need to use right click and select open link in new tab..kalau open satu atau dua link x da masalah, tapi yg menimbulkan masalah bila kita nak bukak bnyk2 tab.. cara paleng mudah kita boleh bukak new tab adalah dengan menggunakan shortcut CTRL+LEFT CLICK.. hermmm that method quite nice.. however Maxthon offered more simple and stylo method..


Check this out new convinent way to open new tab..





 For example we want to open IMBA Budak CHina link in new tab..
Cara2 nya..
Hold left click on the link you want...


Then just drag it a little bit outside of its orignila place.. (refer to above image)



New tab has been opened..
waloooo thats so damn eassyyyy...










senang cita browser nie best..

nie features yg aku review saja2 sbb aku rasa best.. sebenarnya bnyk lagi features offered by this software, mandai2 la korg explore sendiri.. 

bagi yg dah tahu tu x per la,korg proo...  bagi yg x tahu boleh try download software nie..
belom cuba belom tahuuu....

http://www.maxthon.com/


kami di blog imba berharap anda mendapat manfaat dari post ini..
'majulah StalkeR utk negara'
~~sekian~~~

5 comments:

  1. woaaa. this is nice~ tq for sharing. :)

    ReplyDelete
  2. welcome2.. actually i have some updates regarding the features.. care to read it again.. i'll update it tmrw = )

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...