Sunday, 27 May 2012

IMBA Self-Stirring-Cooking-Pot


Hari ni kami nak share satu berita IMBA dari Jepun..

Non-Sticky Pan dah lama wujud dalam dunia masakan..kalau masak guna benda alah ni, insyaAllah masakan anda takkan melekit pada kuali tersebut..

Tapi pernah tak korang dengar pasal Self-Stirring-Cooking-Pot?

Seorang dentist dari Jepun, Hideki Watanabe baru-baru ni dah cipta satu periuk yang mempunyai kebolehan untuk mengacau masakan di dalamnya dengan sendiri..maknanya korang tak perlu susah2 kacau..

Periuk ni guna teori thermodynamics untuk menghasilkan 'whirpool motion' ketika suhu cecair semakin meningkat..maknanya masakan2 kat dalam periuk ni akan terkacau sendiri bila suhu meningkat..















Dalam gambar kat atas ni memang tak nampak sangat air tu berpusing..

Cuba korang usha video kat bawah ni, for a clearer view..






Haa..amacam? IMBA kan?


Tapi rasanya periuk ni takleh guna utk masak goreng2 ye dak? Lah nama pun periuk, guna untuk masak sup / stew je la..



p/s: bila lagi student UTP nak invent something creative dan IMBA macam ni? apa kata korang buat self-stirring-frying-pan untuk masakan goreng2 pulak?


source: here

3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Ini kalau nak buat masak lemak senang ni. Boleh tinggal. takde la pecah minyak.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...